søndag den 28. oktober 2012

Årets most


I dag nåede vi til et af årets højdepunkter her i familien:
Den årlige moste-dag.

Vi plejer at moste af egne æbler, men i år er vores æblehøst slået fejl.
Heldigvis havde farfar rigeligt æbler,
så vi fik lov at lægge os ind på et godt parti.


Et par hyggelige timer blev spenderet hos farfar.
Der var høj effektivitet blandt det glade personale :).


Mosten blev smagt frisk fra fad.


Der var også tid til en tur i verdens bedste hule i æbletræet.
Før vi gik indenfor og fik varmen
 med boller og varm chokolade med flødeskum.


Til sidst drog vi hjemad med trætte glade børn
og 50 liter friskpresset æblemost i bagagerummet.

Uhhhhm, SÅ er det efterår!

Kh maj

12 kommentarer :

 1. Ej, hvor ser og lyder det til at ha' været en rigtig hyggelig dag. Kræver det meget udstyr selv at lave most?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er så skønt!
   Og børnene er så stolte over selv at lave det :). Så smager det jo (om muligt) endnu bedre.
   Udstyret er ret simpelt og består af en kompostkværn og et aggregat med en donkraft, hvor man presser de kværnede æbler. Men det kræver vist alligevel lidt snilde at bygge det selv, så svigerfar lejer et anlæg en weekend hvert efterår, og så kommer familie, venner og bekendte strømmende til og moster af egen avl :).

   Slet
 2. Lækkert! Og sikke et vejr I havde til det, yay. Jeg hører om mange hvis æblehøst er fejlet i år, fyldt med orm og skimmel, øv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, det var simpelthen fantastisk!
   Det var jo lige før vi svedte i solen :).

   Det er noget skidt med den æblehøst. Vi plejer selv at have æbler til ca 40 liter most. I år har vi haft fem æbler 8-/...

   Slet
 3. Det er så godt. Da vi boede på Fejø havde vi eget mosteri og det var altid et hit at moste med børn. Sådan et anlæg (kværn+presse) er rigtigt dyrt så man skal have mange æbler hvis det skal give mening at eje et selv (vi havde faktisk en hel lille plantage). Ellers er det da en super ide at leje.

  Man skal huske at vaske æblerne rigtigt godt (og IKKE bruge nedfaldsæbler) hvis ikke mosten pastoriseres for ellers kan man godt blive syg (det blev jeg selv som højgravid og siden var det slut med nedfaldsæbler...). I USA hvor der er oldgammel tradition for at sælge den særlige rå æblesaft er det nu forbudt fordi der har været dødsfald men hvis man bare er omhyggelig og holder sig til plukkede æbler går det fint.

  Forhåbentligt bliver æblehøsten bedre næste år. Sådan er det jo tit.

  SvarSlet
 4. Uha.
  Det var jeg slet ikke opmærksom på.
  Vi pasteuriserer ikke, men vasker altid æblerne grundigt.
  Jeg tror nu nok der ryger et nedfaldsæble eller to med i farten. Ved du hvad det er ved dem, man kan blive syg af?
  Det vil vi selvfølgelig nødig risikere!

  SvarSlet
  Svar
  1. Fra Havenyt:
   "Æblemos kan nedfryses til senere brug, og man kan presse nedfaldsæbler til en sund forfriskende æblemost, hvis man har en saftcentrifuge. Man får den bedste smag, hvis man blander søde æbler med lidt mere syrlig æbler. Æblemost kan også nedfryses.

   Inden man presser sine nedfaldsæbler, skal de vaskes, og man skal overveje, om hvert enkelt æble er ok til most, da beskadigede æbler med råd og mugangreb kan indeholde svampegiften patulin. Hvis der er orm i æblerne, kan der være mugangreb inde i æblerne. Stødpletter, som er friske og ikke er begyndt at udvikle råd, kan man nøjes med at skære godt og grundigt væk. Dette gælder kun for æbler, andre frugter som f.eks. pærer trænger patulin ud i hele frugten."

   Slet
 5. Kære Maj

  Jeg tror Havenyt beskriver det meget godt, desuden skal æblerne været vasket godt pga. bakterier fra fugle o.s.v. Det er jo anderledes end at spise et æble direkte fra træet for selve processen med at kværne og mase er god for bakterierne.

  Jeg er overhovdet ikke hysterisk og spiser gerne frugter og jordbær direkte fra haven, men til most skal man bare være lidt mere omhyggelig simpelthen pga. fremstillingsprocessen.

  På æbleøerne Fejø, Femø og Lilleø hvor der mostes meget bliver en del mennesker hvert år syge (fortalte lægen mig) så det er altså noget der sker. Det betyder dog slet ikke at man skal afholde sig fra æblemostehyggen men bare holde sig til plukkede velvaskede æbler eller alternativt pastorisere. Gør man det kan man sagtens bruge nedfaldsæbler.

  SvarSlet
 6. Jeg er helt ked af hvis jeg har gjort dig forskrækket. Der er sikkert ingen ting galt med jeres most ellers ville du vide det nu.

  SvarSlet
  Svar
  1. Slet ikke Marina :).
   Det er absolut god og relevant viden for sådan nogle hjemmemostere :)!

   Slet

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...